De loge

Benader iemand zoals hij is en hij zal zo blijven. Benader iemand zoals hij kan worden en hij zal zo worden. Goethe

Op 27 september 1969 is in Wageningen de loge De Rechte Verhouding opgericht door zeven vrijmetselaren. De loge heeft op dit moment ongeveer 25 leden met zeer verschillende achtergronden en interesses. Dat maakt het onderling van gedachten wisselen inspirerend en verrassend. We spreken vrijuit met elkaar over actuele, filosofische, maar ook over persoonlijke kwesties en hoe die beleefd worden. Er is nadrukkelijk ruimte voor levensbeschouwelijke onderwerpen. We gaan ervan uit dat ieder van ons de meningen en opvattingen van de ander ten volle respecteert.

Onze loge staat bekend als eentje die graag meegaat met zijn tijd en volgt wat er in de wereld gebeurt. We willen daaraan ons steentje bijdragen, niet als serviceclub, maar in persoonlijke zin. Wij doen dat door het opleveren van inleidingen of presentaties van ongeveer 20 minuten met daarna een uitwisseling van gedachten en ideeën. Die bouwstukken worden altijd goed voorbereid. In de nazit kan (met een glas wijn of wat anders) nog wat langer worden nagepraat.

Wat zijn dat voor een mannen die vrijmetselaar zijn? Ze vormen een broederschap, dus dames worden niet toegelaten. Dat is niet erg gebruikelijk meer in onze tijd, maar daardoor ook wel weer apart. Je proeft er een vriendenclubsfeer die stamt uit de tijd dat de vrijmetselarij in Groot-Brittannië ontstond.

Onze naam

Zoals bekend werken we met symbolen. De rechte haak is zo’n symbool. Daaraan heeft onze loge zijn naam ontleend: je probeert tot je medemens in een rechte verhouding te staan, d.w.z. zuiver, vrij en eerlijk waarbij je ook recht doet aan je eigen principes. Dat wil natuurlijk iedereen wel, maar vanwege de antieke oorsprong is onze methode daarvoor uniek te noemen. In een persoonlijk gesprek willen we je dat graag toelichten.